Oxytocine onderzoek bij kinderen met PWS €59.750

Studie naar het gebruik van oxytocine bij kinderen met PWS

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar oxytocine omdat het de eetlust kan verminderen en een positief effect lijkt te hebben op sociaal gedrag.
Het medicijn oxytocine is al erg oud. Het wordt aan zwangere vrouwen gegeven om de bevalling te bespoedigen en om de borstvoeding op gang te krijgen. Het wordt ook wel knuffelhormoon genoemd.

Bij mensen met PWS blijkt dat er sprake is van een oxytocine tekort in de hersenen en in het bloed. Na de behandeling met oxytocine hadden ze minder driftbuien, waren ze minder verdrietig en hadden meer vertrouwen in anderen.
Bij mensen met overgewicht zonder PWS zorgt de behandeling met oxytocine neusspray voor gewichtsafname. Een verbetering in sociaal gedrag werden bij gezonde proefpersonen en bij personen met autisme gevonden.
Daarom is onderzocht of de neusspray ook positieve effecten heeft bij kinderen met PWS. Tijdens het onderzoek is gekeken naar de effecten op eetlust, verzadiging en voedselinname, naar lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling en naar sociaal gedrag.

De studie is uitgevoerd door Stichting Kind en Groei.
Meer informatie over deze studie vind je in het digitaal expertisecentrum PWS.